środa, 16 kwietnia 2014

Pasta z makreli - Smoked mackerel pate





   Wybór świeżej makreli ma absolutnie kluczowe znaczenie dla smaku potrawy. Świeża makrela powinna pachnieć dymem, bez żadnej kwaśnej nuty. Warto zwrócić uwagę na kolor mięsa przy kręgosłupie – jeśli jest czerwone, to znak że ryba jest nieświeża.




   Kolejna prosta i smaczna propozycja przygotowana przy założeniu, że nie potrzeba wielu skomplikowanych składników, żeby osiągnąć smaczny efekt. Tym razem wystarczy wędzona makrela i kilka dodatków, które idealnie się z nią komponują. Odrobina wysiłku pozwala stworzyć alternatywę dla gotowych wędlin, w których często jest więcej dodatków niż mięsa.    Połączenie intensywnego smaku wędzonej ryby z kwaśnym sokiem z cytryny i ostrą musztardą daje efekt, który powinien zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia.
A przy okazji jest to kolejny przepis z wielkanocnego e-booka ZT Kruszwica, który można pobrać stąd.

For English version, roll down…

Potrzebne będzie:

  • 200 gramów wędzonej makreli
  • 4 łyżki oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżki śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Pęczek koperku
   Przed wymieszaniem wszystkich składników makrelę należy oczyścić z ości i skóry. Następnie miksujemy razem rybę z wszystkimi – oprócz koperku – dodatkami. Na koniec siekamy koperek i solimy do smaku i już bez użycia miksera mieszamy z gotową pastą. Idealnie smakuje podana na grzance lub bagietce. 

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz 
Pstrykała: Aga


Smoked mackerel pate
You will need:
  • 200 grams smoked macferel fillets
  • 4 tablespoons oil
  • 4 tablespoons double cream (36%)
  • 2 teaspoons Dijon mustard
  •  juice half a lemon
  • finely chopped dill fronds
   Peel the skin off the smoked mackerel and discard. Put the fish in a food processor. Add the oil, cream, mustard, lemon juice and blend to a paste. Add dill fronds, season to taste with salt and mix by hand.

Text:Aga









2 komentarze:

  1. Uwielbiam pastę z makreli! Ale zwykle łączę ją z jajkami :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również zjadam z jajkami, ale ta również brzmi smacznie :)

    OdpowiedzUsuń