wtorek, 26 czerwca 2012

Placuszki z jagodami polane syropem jagodowym



   Na rynku pojawiły się jagody i nie mogliśmy się powstrzymać. Można je podawać na wiele sposobów, ale zacząć chcieliśmy od takiego, bo oboje pamiętamy go z dzieciństwa. Połączenie jagód i kwaśnej śmietany rządzi zdecydowanie :) No i mamy przy okazji nadzieję, że i naszym dzieciakom sprzedajemy takie wspomnienia na przyszłość. Jest szansa, że faktycznie tak będzie, bo bardzo im smakowało...


Zarys przepisu pochodzi z The Astralian Womens's Weeklly "50 fast deserts", dosłodziliśmy całość jednak zdecydowanie bardziej, bo brakowało słodkości. 

Potrzebne będzie:

  • szklanka mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • trzy łyżki cukru pudru
  • półtorej szklanki maślanki 
  • jedno roztrzepane jajo
  • dwie łyżeczki golden syrup
  • łyżka roztopionego masła
  • szklanka jagód
Oprócz tego na syrop jagodowy:
   Wszystko co potrzebne na syrop jagodowy po prostu miksujemy w blenderze na gładką masę. 
   Składniki suche przesiewamy do dużej misy i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajo, maślankę, syrop i roztopione masło. Dodajemy szklankę jagód, a następnie stopniowo składniki suche. Mieszamy dokładnie. Smażymy na suchej patelni na złoty kolor.
   Podajemy polane syropem jagodowym z dodatkiem kwaśnej śmietany i posypane jagodami.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga






3 komentarze:

  1. cudowne zdjęcia...
    aż się pośliniłam z rozkoszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. what kind of camera did you use to take these photos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sony Alfa 350 plus fixed lens 50 mm, f1,4
      Why are you asking?

      Usuń